Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Se lucrează la reabilitarea mausoleelor Focşani, Mărăşeşti şi Mărăşti


Lucrările de reabilitare a mausoleelor vrîncene din cadrul proiectului „Drumul de glorie al armatei române în primul război mondial” se derulează conform programului stabilit. În acest moment se lucrează la mausoleele Focșani, Mărășești și Mărăști. Lucrările sînt executate de societatea Dedal Bahamat SRL Galați, una din cele mai mari companii de restaurare din  România. „Lucrările au demarat la trei mausolee, respectiv Focșani, Mărășești și Mărăști, lucrările sînt în grafic și, mai mult ca sigur, vor fi finalizate în termenul stabilit”, a declarat Iulian Matache, directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Vrancea.
Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrîncene, în valoare de aproximativ 21,2 milioane de lei a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, în anul 2007. Tot în acel an s-au purtat și primele discuții cu instituțiile abilitate.
Prin acest proiect, mausoleele de la Focșani, Mărăști, Mărășești și Soveja vor fi restaurate, consolidate, reabilitate și introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”. Traseul va cuprinde localitățile  Focșani, Mărășești, Panciu, Străoane, Varnița, Mărăști și Soveja. Totodată, se are în vedere reabilitarea și dotarea cu aparatură modernă, sistem de sonorizare, control video, sistem antiefracție și de ventilare-climatizare a muzeelor de la Mărășești și Soveja, precum și amenajarea unor puncte de informare și parcări la toate cele patru mausolee.
Ultimele lucrări de anvergură la Mausoleul din Mărăști au fost realizate în perioada 1971-1973. Atunci s-au efectuat lucrări de reparații capitale care au costat, la acea dată, 1,2 milioane lei. La Mausoleul din Mărășești, în perioada 2003-2004, s-a rezolvat doar problema infiltrațiilor de apă în cupola monumentului. La mausoleele din Soveja și Focșani nu s-au mai efectuat lucrări de anvergură în ultimii 25 de ani. Proiectul se va derula pe o perioadă de 30 luni, cu o perioadă de grație de încă 14 luni.

Reabilitarea mausoleelor, un proiect inițiat de Marian Oprișan

Contractul de finanțare al proiectului „Drumul de glorie al armatei române în primul război mondial” a fost semnat, la începutul lunii iunie 2009, de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, împreună cu secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Locuinței, Răzvan Murgeanu. În luna decembrie a anului trecut, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a semnat contractul de lucrări și ordinul de începere a lucrărilor  la obiectivul de investiții „Drumul de glorie al armatei române în primul război mondial”. Marian Oprișan, a declarat că declanșarea lucrărilor de reabilitarea a mausoleelor vrîncene va permite generațiilor viitoare să afle cum au luptat înaintașii noștri pentru independență, libertate și reunificare națională. El a mai explicat că ideea privind realizarea acestui proiect i-a aparținut în exclusivitate.
„Facem un  lucru extrem de important pentru tradiția județului, pentru valorile lui, pentru istorie. Vrancea este un ținut încărcat de istorie care merită ca obiectivele și monumentele istorice să fie reabilitate pentru ca generațiile viitoare să poată afla cum înaintașii noștri au luptat pentru independență, pentru libertate, pentru reunificarea națională”, a precizat Marian Oprișan.
El a mai arătat că proiectul urmărește restaurarea, consolidarea, reabilitarea și introducerea într-un circuit turistic a mausoleelor de la Focșani, Mărășești, Mărăști, Soveja împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”, traseu ce va cuprinde localitățile  Focșani – Mărășești -Panciu – Străoane – Varnița – Mărăști – Soveja.

Mausoleul Mărășești ar putea intra în patrimoniul UNESCO

Mausoleul Mărășești și zona de luptă din jurul său a intrat în vizorul departamentului Meuse din Franta care vrea să propună intrarea în patrimoniul mondial al UNESCO a cîmpurilor de bătălie de la Verdun, Isonzo și Mărășești. În bătălia de la Mărășești s-au confruntat armata româna și cea germană între 6 și 19 august 1917, perioadă în care 117.000 de soldați au murit, au fost răniți sau au căzut prizonieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?