Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Rezultatul ‘admis’ la examenul teoretic pentru permis, recunoscut un an


Senatorii au aprobat, miercuri, modificarea OUG privind circulația pe drumurile publice, potrivit căreia rezultatul ”admis”, obținut la proba teoretică pentru permisul de conducere, să fie recunoscut timp de un an. Recunoașterea rezultatului la proba teoretică se va face în situația în care persoana care dorește să obțină permisul de conducere nu a trecut proba practică, de traseu. În termen de cel puțin 30 de zile, aceasta se poate înscrie la un nou examen practic fără a mai fi necesară susținerea examenului teoretic. Persoana care nu se prezintă să susțină traseul în decursul celor 12 luni de la admiterea probei teoretice va fi considerat ”respins”.
În timpul dezbaterilor din plen, secretarul se stat în cadrul MAI, Irina Alexe, a explicat că Executivul nu susține propunerea celor doi senatori democrat-liberali, pentru că, potrivit art.23 din OUG 195, procedura de examinare a persoanelor pentru obținerea permisului de conducere se stabilește prin ordinul ministrului Administrației și Internelor. ”A fost deja emis un ordin care stabilește procedura. Procedura este întemeiată pe necesitatea reglementării unitare a acestei activități, în condițiile în care aceasta implică parcurgerea mai multor etape, nu doar susținerea celor două probe. Principiul a avut în vedere faptul că cele două probe ale examenului constituie un tot unitar, respingerea vreuneia conducând la repetarea întregului examen, aspect valabil în cazul oricărui alt examen. Modificarea procedurii actuale ar necesita revizuirea aplicației informatice care asigură programarea la examen și în aceste condiții apreciem că materializarea dezideratului exprimat de inițiatori ar genera cheltuieli bugetare suplimentare. Dacă veți decide să adoptați un raport favorabil, va trebui să ne luăm măsurile tehnice necesare pentru implementarea, dacă va trece și de Cameră, a acestui sistem și să asigurăm resursele financiare”, a spus aceasta.
Președintele Senatului, Mircea Geoană, a susținut că propunerea este una ”de bun simț, logică, corectă, firească” și a arătat că dacă Senatul și Camera Deputaților se vor pronunța favorabil este ”obligația ministerului și a Guvernului să pună în practică ceea ce Parlamentul decide”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?