Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Amânarea plăţii unor drepturi salariale câştigate în instanţă, contestată la CC


Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a sesizat, miercuri, Curtea Constituțională (CC) în legătură cu neconstituționalitatea unui articol din OUG 18/2010, prin care se suspendă în acest an plata drepturilor salariale obținute de personalul din sectorul bugetar stabilite prin hotărâri judecătorești. Ioan Muraru a precizat că a formulat sesizarea la solicitarea a două confederații sindicale, respectiv „Cartel Alfa” și „Spiru Haret”.
Federația Sindicatelor din Învățământ „Spiru Haret” consideră că OUG 18/2010 privind amânarea plății unor drepturi salariale câștigate în instanță este neconstituțională și a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în cazul actului normativ. Sindicaliștii Federației „Spiru Haret” consideră că Ordonanță de urgență a Guvernului 18/2010 prin care se suspendă în acest an plata tuturor sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar este neconstituțională. „În opinia noastră, este mai mult decât evident că Executivul a încălcat mai multe principii instituite de Legea fundamentală (principiul separației puterilor în stat, accesul la justiție, egalitatea pentru toți a justiției – și exemplele ar putea continua)”, susțin reprezentanții Federației „Spiru Haret”. În aceste condiții, Federația „Spiru Haret” s-a adresat Avocatului Poporului, solicitându-i sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a OUG 18/2010. „În egală măsură am solicitat Avocatului Poporului ca, în măsura în care apreciază că argumentele prezentate de noi nu justifică sesizarea Curții Constituționale, să identifice, în virtutea rolului activ pe care îl are în protejarea intereselor cetățenilor României (între care se numără și salariații din învățământ – beneficiari ai hotărârilor judecătorești a căror executare a fost suspendată, în mod abuziv, de către Executiv), alte motive care să îi permită să se adreseze Curții Constituționale și să procedeze, din oficiu, la sesizarea acesteia cu excepția de neconstituționalitate a OUG nr 18/2010”, spunea sursa citată.
Sindicaliștii Federației „Spiru Haret” precizează că prin OUG 18/2010 salariații din învățământ se află în imposibilitatea de a beneficia și de reparațiile dispuse de instanțele de judecată, în condițiile în care le-au fost diminuate veniturile și au pierdut unele drepturi consacrate de ani de zile în legislație și în contractele colective de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?